Sunday, 25 January 2015

Sahabat ke Syurga..

Assalamualaikum.

Bismillah hari nie aku dberi kesempatan untuk menulis entry ini. Fuh dah hampir 6 bulan aku tak update blog nie. Al maklumlah terlalu banyak tanggungjawab yg nak digalas, thats why aku tinggalkan dunia blogger nie untuk seketika.  Walaupun tak sempat nak update blog nie selama satu sem, tapii... sebenarnye selalu jer terlintas dfikiran aku nak tulis bla bla bla bila ade kesempatan. Malang nye bila start nak update, habis hilang idea aku ntah ke mane..


Tapi aku tak lupe untuk tulis tentang entry "Sahabat" nie sebab tanpa mereka, tak mungkin aku dapat rasakan betapa indah nye nikmat berukhwah. Aku bersyukur sangat sebab dapat kenal dengan Geng WRS (Ana,Siah,Mun,Bihah,Mah). Tak lengkap Geng WRS tanpe insan2 tersebut. Tapi....... Bihah tak serumah dengan ktorg. Hanye dye jer yang jauh dgn ktorg. Tapi tkde laa jauh mana sangat pun, cuma beza nye Anggerik dan kk1. Haha. Tapi sebenarnye ktorg berlima tak lupe pun kat bihah. Malah hampir setiap waktu sebut nama 'bihah' di rumah. Haaa

Bagi aku, Geng WRS nie terlalu baek sangat. Kadang rase mcm diri nie tak layak pun dengan dorang. Sbb dorang sume brtudung labuh, baek. Aku jer yang jahat. Sobsob. Tapi sebenarnye banyak sangat yang aku belajar daripada dorang nie, tak mampu diungkap dgn kata2. Dorang lah yang selalu nasihat aku, yang selalu bagi semangat kat aku. Kadang2 dengan hanye lihat perwatakan mereka sahaje, aku terfikir, knape aku tak bertudung labuh seperti mereka ? Kenape aku tak baek seperti mereka ? Kenape aku tak dapat nak mencontohi mereka ?

Sungguh diri ini tersangat lah jahil.

Pernah aku terbaca satu post di insta yg mnceritakan tentang sahabat beserta hadis yg berbunyi  “Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnye, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanye menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinye teringat mati.” Allah, inilah sahabat yg dcarik.

Tapi ktorg sume ade satu persamaaan iaitu.... jeng3.. Suka brgossip atau dlm kata laen suke berjemah. Haha. Blh kata, bila duduk bosan2 jer, mesti bersembang lama giler plak tu. Macam2 citer yang akan keluar. Haha. Pastu gelak lah sama2. Kebetulan, aku dan siah duduk bilik sekali. Dan setiap kali bangun pagi, tempat yang mesti dituju oleh Geng WRS ialah bilik ktorg. Walaupun bilik sempit, tapi tak rase pun sempit tu sbb seronok kan dgn dorang. Kalau ape2 yang terjadi, bilik aku dan siah lah yang akan dcarik. Nak meluah perasaan ke, nak citer ke, nak nangis ke, nak tunjuk something ke. Boleh kata bilik ktorg tu ialah bilik dorang jgak. Haha. 


Dan biasanye, kalau hari jumaat, ktorg akan pakat nak pakai tudung labuh bulat tu reramai. So bila cakap jer nak pakai tudung bulat, maka tudung Mah lah yang selalu nye jadi sasaran. Ktorg pinjam tudung dye. Pstu berebut laa, "aku nak pakai warne nie, aku nak pakai warne tu". Macam2 ragam, lawak sangat ! Pstu terase ayu plak bila berlima pergi kelas pakai tudung labuh. kehkeh. Moga mampu istiqamah lah harapnye.

Tapi dah jadi lumrah dalam persahabatan tu, pasti ade salah faham, gaduh2 dan sebagainye. Sebenarnye bila bergaduh tu lah, kite akan rase betapa bernilai nye erti sebuah persahabatan. Series2. Harapnye Geng WRS bertambah matured, tak akan gaduh2 lagi. 
*Dush peringatan buat diriku jgak*


Satu bende yang aku takut tentang Geng WRS nie, ialah bila study week. Ya Allah dorang study bagaikan nak rak. Series giler. Aku takut. Sebab aku nie dah laa yang jenis, study kjap, pastu rehat kjap. Tapi dorang fokus jer. Tu memang aku cuak laa jgak. Haha




As a conclusion, terima kasih Allah sebab kenalkan aku dengan dorang. Kalau aku tak kenal dorang, mungkin aku pun dah jauh tersasar, dan mungkin jgak jauh lebih jahat dari sekarang. Sungguh aku percaya ukhwah itu ibarat seuntai tasbih, ade awal tiade akhirnye. Di ratib untuk cinta Nya. Jadi moga kite bersahabat kerana Allah. Moga kite mampu jadikan cinta Allah sebagai goals dlm persahabtan kite kerana, bila kite mampu jaga hak Allah sepanjang bersahabat, sudah pasti Dia jgak akan menjaga hak kite. In shaa Allah.

Jadi pesanan saye, pilih lah sahabat yang mampu mmbawe kite ke syurga Nya, yang mampu bersama dgn kite ketika susah dan senang.









No comments:

Post a Comment