Wednesday, 9 July 2014

Jawatan vs Amanah


Assalamualaikum wbt.

Baru2 nie ade terlintas nak update blog. Pstu bila masuk bulan ramadhan, ade minggu LSP bagai, tak sempat plak nak update.

In sha Allah dlm entry kali ini, ade beberape bende menarik yang aku nak kongsi.. **Eh menarik ke ? 
Hmm ntah laa..

Tapi sebelum aku cerite beberape perkare tersebut, ade bende yang aku nak kongsikan tentang dilema yg aku hadapi baru2 ini.

Baru2 nie, ade seorang sahabat pelawa aku untuk jadi ketua exco kebajikan dlm SekreFaST. Dipendekkan cerite, aku tolak jawatan tersebut sebab aku rasekan diri ini tidak layak nak bekerjasama dgn rakan2 SekreFaST yang aku rase hebat2 belaka. Sungguh, kalau nak dibandingkan dorang dengan aku, aku ini hanye lah seperti semut yang kecil dlm team tersebut. Hermmm. Aku dberi masa selame beberape hari untuk fikir whether nak terime bende tu or tidak. Aku jenis keras kepala sikit. Kalau aku kata 'A', maka 'A' lah jawapan aku. Maka aku pun menolak pelawaan tersebut.

Memang tidak dinafikan, jawapan 'TIDAK' yang aku beri itu sebenarnye bukanlah datang dari hati aku sendiri. Hati aku kata laen tapi mulut aku still nak cakap 'tidak' jugak. Ekceli ade beberape alasan kenape aku tolak jawatan tersebut. First, sebab terlalu banyak lelaki dlm team tersebut. Aku dah laa takut kat lelaki. Kalau present dlm kelas pun, 6 orang lelaki jer, lutut aku dah terketar-ketar, inikan plak 12 orang lelaki.. Ah tidaaaak ! Second, sebab ade seorang sahabat lelaki dlm team tersebut. Aku rapat laa jugak dgn dye. So aku mcm segan dan tak tahu cmne nak berhadapan dgn dye. Third, aku takut andainye aku tak dapat laksanakan amanah tersebut dgn sebaik mungkin. Aku teringat pesanan dell buat aku, "Kalau kite pegang sesuatu jawatan, sebelah kaki kite dh ade kat nerake". Betuuuuul ! Bukanlah jawatan yang aku kejar, tapi kemampuan diri yang penting kan ?

Tapi jauh di sudut hati aku, aku rase bersalah sangat sangat sangaaaaat dengan team SekreFaST especially seorang sahabat aku tu, sebab dye buat mcm2 sbb nak pujuk aku, bagi tazkirah kat aku, membebel-bebel kat aku, bergaduh kjap dgn dye n mcm2 lah. Panjang2 dye explain kat aku, tapi jawapan aku still 'tidak'. Aku pun berbelah bahagi sebenarnye, tu laa.. Sedih jgak sebenanrnye. Dan antare kata2 dye yang aku terkesan sampai sekarang ialah :

"Muslimat yang nak berdakwah kene lembik mcm nie ke ??? Takut nak berhadapan dgn orang. Takut nak suarakan pendapat."

" Safiyyah, awak tknak tolong agame Allah ke ?. Bukankah ini peluang untuk awak tarbiyyah orang dan tarbiyyah diri awk jgak. Awak tknak ditarbiyyah ke ?"

"Kenapa perlu bergantung dengan org laen sedangkan sebaik-baik tempat pergantungan ialah ALLAH ?"

"Percayalah kalau niat awk betul. Allah pasti tolong."


-Anonymous

Mendengar kata2 dye, aku rase mcm nak menangis. Ade betulnye jgak ape yg dye cakap kn ? Kenape aku perlu takut dgn manusie kn.. Kenape aku terlalu lembik ?? Aku cakap aku nak berdakwah, nak sebarkan agama Allah, nak tolong ummah TAPI bende yang kecil cmnie pun aku takut. Jawatan yg seciput tu pun aku tak berani nak pegang. Come on laa safiyyah,, mcm mane nak berjihad di Palestine, Gaza dan sebagainye ???? *geleng kepala*

Tapi seriesly, aku takut sangat dengan budak lelaki. Tak tahu kenape. Aku tak blh masuk dgn sep2 adam. Hmm.

Pada hari yang sama jgak, sahabat aku nie mntak team SekreFast yg laen, msg aku.  Dan rakan SekreFaST yang seterusnye(perempuan) msg aku cakap "Tak sudi ke nak join SekreFaST ?". Aku rase mcm blurpppp. Bukan tak sudi....,,,,,, andainye dorang tahu alasan aku.. Hmmmm. Aku rase bersalah teramat. Pstu setiausaha sekrefast tu plak msg cakap "kite tahu safiyah boleh berade d posisi tu,,,......" dan mcm2 lagi dye cakap. Pstu yang aku terkedu seketike bila dye ckp "Kenape takut plak ? Safiyah ingat tak, time safiyah sakit waktu kem SekreFaST tu, kite sume tolong safiyyah ?"

Betul jgak ape yg dye cakap. Sebab time kem SekreFaST hritu, aku suke sbb walaupun ktorg baru jer sertai kem bersam-sama tapi ukhwah antare sahabat2 muslimat SekreFaST terase amat kuat. Time aku sakit, sume orang tolong aku. Memang aku tak akan lupe jasa dorang sume.

Tapi percayalah aku tak mampu nak bwak amanah tersebut. Aku takut kalau kebajikan pelajar2 FST tak terjage. Tapi aku sentiase support perjuangan dorang. Harapnye "islam" sentiase menjadi teras dlm pelaksanaan semue aktiviti anjuran SekreFaST. In sha Allah, aku akan sentiase tolong team tersebut. Dan aku percaye sume rakan2 dalam tu hebat2 belako dan mampu mmbentuk satu organisasi yang berkaliber. Ameen






No comments:

Post a Comment