Sunday, 25 January 2015

Islam Dan Hiburan..

Bismillahirrahmanirrahim.


Baru2 nie isu kpopp adalah isu yang paling hot di Malaysia. Aku sendiri seakan-akan tak percaya aku berada di Malaysia. Oh begini rupanye hiburan di Malaysia ? Di mana pemimpin kite ? Dimana islam yang kite bwak ? Adakah islam itu hanye sekadar nama ? Tiade hiburan lain kah yg mampu menghiburkan kite ? Em macam2 soalan yg muncul dfikiran aku. Situasi yg almost unbelieveable tapi itulah hakikatnye !



Kenape aku cakap 'unbelieveable' ? Sebab melibatkan anak muda islam yang bertudung. Imam Ghazali kata, "kalau nak lihat masa depan sesebuah negara, maka lihatlah keadaan anak muda hari nie". Ape jadi kpd anak muda harinie ?? Allah.... Aku tknak mention banyak2 tentang dorang tu sbb itu kan aib dorang. Aib kite nanti tak tahu lah cmne kan. Moga Allah ampunkan dosa dorang, moga dorang insaf dan bertaubat. Moga peristiwa itu beri peringatan buat kite sume jgak. Kan ?

Sebenarnye, islam dan hiburan itu berkait rapat. Islam tak mengharamkan hiburan asalkan ia mematuhi syariat. Hiburan itu adalah lumrah, tapi mcm mana cara kite treat lumrah tu lah yang menjadi perosoalan nye. Contoh nye, kite tengok seorang penyanyi barat, Cat Steven. Jika islam itu mengharamkan hiburan, kenape Cat Steven boleh memeluk islam dan masih meneruskan karier nye sebagai seorang musician meskipun telah memeluk islam ? Jelas, islam tak pernah mengharamkan hiburan, tapi kite lah yang harus mmbatasi hiburan tersebut. Dan selepas memeluk islam, Yusuf Islam (Cat Steven) masih lagi berkecimpung dalam dunia hiburan tapi, dye tukar cara hiburan yang dsampaikan kpd masyarakat. Hiburannye lebih berbentuk ketuhanan dan islam. It doesn't matter pun kite nyanyi ke ape ke, tapi,, tapi make sure tak bertentangan dengan garis panduan islam. Itu jer.



Kalau tentang isu kpopp tu, aku salahkan pemimpin. Titik. Sebab ape ? Kalau pemimpin tak benarkan hiburan kpopp tersebut dbwak masuk dalam Malaysia, tak mungkin akan ade hiburan yang sebegitu di negara kite nie. Come on, kite nie negara islam. Kenape mesti mengagungkan hiburan barat ? Sedangkan islam ade hiburan yang tersendiri. Tak cukupkah dengan program Akademi Fantasia, Kilauan Emas dan sebagainye yang merosakkan akhlak anak muda ? Bukan sahaje rosak akhlak anak muda, malahan dah lari jauh dari hiburan yg Allah gariskan kpd kite. Hmm sedih tengok pemimpin sekarang nie. Sebab tu lah kite perlukan pemimpin yang berjiwa murabbi, berfikrah haraki. Bukan nye pemimpin yang berlagak seperti nabi tapi syariat islam dketepi. Aku tak tujukan kpd sesape, tapi kite reflect diri memasing. Setiap drpd kite ialah pemimpin, Dab setiap pemimpin pasti akan dpertanggangungjawabkan oleh Allah d akhirat kelak. Jadi, nikmat Tuhan kamu yg mana lagi kah yang kamu dustakan wahai pemimpin ?

Ya Islam tak mengharamkan hiburan. Buktinye Baginda Rasulullah SAW sendiri brpesan kepada Saidina Hanzalah supaya tidak terlalu syadid. Ade masa kite beribadah dan ade masa nye jgak kite berhibur ikut syariat islam. 

Teringat, aku pernah pergi satu talk Tarbiah Sentap oleh Ustaz Adnin Roslan. Dia kata, yang halal itu jelas dan yang haram itu jgak jelas. Yang halal tetap halal, yang haram tetap haram. Dan Allah sendiri berfirman dalam Surah Ma'idah ayat 4 “Mereka menanyakan kepadamu: "Apakah yang dihalalkan bagi mereka?." Katakanlah: "Dihalalkan bagimu yang baik-baik”. So ofkos laa yang tidak diharamkan itu adalah perkara yang baek, dan yang diharamkan tu plak adalah bende yang yang tak baek. Jadi hiburan yang tidak mengandungi unsur yang mengharamkan adalah harus. Sebab ape ? Boleh tanye ustaz ye, aku tak arif nak explain, kang silap plak. Heee




Jadi, kite jadikan islam as the way of life. Cukup2 lah kite tengok drama korea tu, cukup2 lah jadi peminat kpopp. Sape lagi yang berhak untuk ubah diri kite kalau bukan kite sendiri. Ye dop ? Alhamdulillah aku bersyukur sangat sbb aku xpernah minat korea malahan aku tak pernah pun tengok drama korea or ape ke. Dan harapnye aku tak akan minat. Ameen.

Aku teringat dalam Surah Muhammad, tapi xingat ayat berape, ade disebut "addunya laibuu' wa lahwu". Sungguh dunia ini ialah permainan dan senda gurau. Jadi cmne kite nak mainkan dunia nie ? Mcm mane pengakhiran sebuah permainan tu ? Tepuk dada tanye iman.

Ok sama2 kite muhasabah diri.





Sahabat ke Syurga..

Assalamualaikum.

Bismillah hari nie aku dberi kesempatan untuk menulis entry ini. Fuh dah hampir 6 bulan aku tak update blog nie. Al maklumlah terlalu banyak tanggungjawab yg nak digalas, thats why aku tinggalkan dunia blogger nie untuk seketika.  Walaupun tak sempat nak update blog nie selama satu sem, tapii... sebenarnye selalu jer terlintas dfikiran aku nak tulis bla bla bla bila ade kesempatan. Malang nye bila start nak update, habis hilang idea aku ntah ke mane..


Tapi aku tak lupe untuk tulis tentang entry "Sahabat" nie sebab tanpa mereka, tak mungkin aku dapat rasakan betapa indah nye nikmat berukhwah. Aku bersyukur sangat sebab dapat kenal dengan Geng WRS (Ana,Siah,Mun,Bihah,Mah). Tak lengkap Geng WRS tanpe insan2 tersebut. Tapi....... Bihah tak serumah dengan ktorg. Hanye dye jer yang jauh dgn ktorg. Tapi tkde laa jauh mana sangat pun, cuma beza nye Anggerik dan kk1. Haha. Tapi sebenarnye ktorg berlima tak lupe pun kat bihah. Malah hampir setiap waktu sebut nama 'bihah' di rumah. Haaa

Bagi aku, Geng WRS nie terlalu baek sangat. Kadang rase mcm diri nie tak layak pun dengan dorang. Sbb dorang sume brtudung labuh, baek. Aku jer yang jahat. Sobsob. Tapi sebenarnye banyak sangat yang aku belajar daripada dorang nie, tak mampu diungkap dgn kata2. Dorang lah yang selalu nasihat aku, yang selalu bagi semangat kat aku. Kadang2 dengan hanye lihat perwatakan mereka sahaje, aku terfikir, knape aku tak bertudung labuh seperti mereka ? Kenape aku tak baek seperti mereka ? Kenape aku tak dapat nak mencontohi mereka ?

Sungguh diri ini tersangat lah jahil.

Pernah aku terbaca satu post di insta yg mnceritakan tentang sahabat beserta hadis yg berbunyi  “Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnye, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanye menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinye teringat mati.” Allah, inilah sahabat yg dcarik.

Tapi ktorg sume ade satu persamaaan iaitu.... jeng3.. Suka brgossip atau dlm kata laen suke berjemah. Haha. Blh kata, bila duduk bosan2 jer, mesti bersembang lama giler plak tu. Macam2 citer yang akan keluar. Haha. Pastu gelak lah sama2. Kebetulan, aku dan siah duduk bilik sekali. Dan setiap kali bangun pagi, tempat yang mesti dituju oleh Geng WRS ialah bilik ktorg. Walaupun bilik sempit, tapi tak rase pun sempit tu sbb seronok kan dgn dorang. Kalau ape2 yang terjadi, bilik aku dan siah lah yang akan dcarik. Nak meluah perasaan ke, nak citer ke, nak nangis ke, nak tunjuk something ke. Boleh kata bilik ktorg tu ialah bilik dorang jgak. Haha. 


Dan biasanye, kalau hari jumaat, ktorg akan pakat nak pakai tudung labuh bulat tu reramai. So bila cakap jer nak pakai tudung bulat, maka tudung Mah lah yang selalu nye jadi sasaran. Ktorg pinjam tudung dye. Pstu berebut laa, "aku nak pakai warne nie, aku nak pakai warne tu". Macam2 ragam, lawak sangat ! Pstu terase ayu plak bila berlima pergi kelas pakai tudung labuh. kehkeh. Moga mampu istiqamah lah harapnye.

Tapi dah jadi lumrah dalam persahabatan tu, pasti ade salah faham, gaduh2 dan sebagainye. Sebenarnye bila bergaduh tu lah, kite akan rase betapa bernilai nye erti sebuah persahabatan. Series2. Harapnye Geng WRS bertambah matured, tak akan gaduh2 lagi. 
*Dush peringatan buat diriku jgak*


Satu bende yang aku takut tentang Geng WRS nie, ialah bila study week. Ya Allah dorang study bagaikan nak rak. Series giler. Aku takut. Sebab aku nie dah laa yang jenis, study kjap, pastu rehat kjap. Tapi dorang fokus jer. Tu memang aku cuak laa jgak. Haha




As a conclusion, terima kasih Allah sebab kenalkan aku dengan dorang. Kalau aku tak kenal dorang, mungkin aku pun dah jauh tersasar, dan mungkin jgak jauh lebih jahat dari sekarang. Sungguh aku percaya ukhwah itu ibarat seuntai tasbih, ade awal tiade akhirnye. Di ratib untuk cinta Nya. Jadi moga kite bersahabat kerana Allah. Moga kite mampu jadikan cinta Allah sebagai goals dlm persahabtan kite kerana, bila kite mampu jaga hak Allah sepanjang bersahabat, sudah pasti Dia jgak akan menjaga hak kite. In shaa Allah.

Jadi pesanan saye, pilih lah sahabat yang mampu mmbawe kite ke syurga Nya, yang mampu bersama dgn kite ketika susah dan senang.









Thursday, 14 August 2014

Cukupkah Sekadar Simpati ?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Rasenye masih belum terlambat lagi untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin. Hmm ntah dah syawal ke berape nie,, lambat plak ucapan raye aku. Heee sebenarnye sebab busy, so xsempat pun pegang lappy.

Dan semalam.................... dapat result sem 2 degree. Tak tahu nak cakap sedih ke hepi ke,, tapi sedih tu ofkos laa sebab pointer drop *menangis*. Tapi ape2 pun aku still bersyukur dgn result tersebut. At least tak perlu repeat mane2 paper n Alhamduillah organic chemistry and physics pun tak lah seteruk yang aku predict. Alhamdulillah wa syukurillah. Tak lupe jgak, tahniah di ucapkan kpd sume sahabat2. Jgn bersedih dgn result. Allah kurniakan keputusan yang setimpal dgn usaha kite. So next sem kite tingkatkan lagi usaha. In shaa Allah. Ape2 pun kene ingat, pointer bukanlah segala-galanye. Kite belajar bukan untuk kejar pointer tapi ini adalah jihad kite fisabilillah. Sesungguhnye, ilmu bukan di ukur berdasarkn pointer, tetapi macam mana kite manfaatkn ilmu yg kite peroleh demi memajukan ummah dan agama kite. *senyum*

Okay banyak lah plak aku membebel.. Hihi



Back to the topic "Cukupkah sekadar simpati ?". Hmm agak2nye kan, hanye dengan sifat 'simpati' yang ade pada kite, mampukah kite menolong saudare2 seislam kite di Gaza dan Palestine ? Jangan hanye merase simpati jer,, sebaliknye kite perlu pupuk sifat empati. Dipendekkan cerite, sebagai muslim, antara peranan kite untuk membantu umat islam disane adalah dengan doa, boikot dan jugak infaq. Jadi ayuh sama2 kite carik peluang bagaimana kite nak membantu saudara seislam kite dsane.

Boikot ? Kenape perlu boikot ? Ade segelintir manusie yang mengatakan boikot produk israel adalah satu kebodohan. Hmm tapi tidak bagi aku ! Sebaliknye, boikot produk israel adalah satu usaha untuk kite lumpuhkan ekonomi israel. Philip Slater pun kate "The only way to have a viable economy is to make things for people to buy so they'll have job and got enough money to buy things". Ekonomi sememangnye tunjang utame bagi kuase barat. Jadi marilah kite jadikan israel bankrap. Secara tidak sedar,, kite jugak sedang melumpuhkan kekuasaan mereka untuk memiliki senjata, bom dan sebagainye.



Mungkin kite tertanye-tanye, adakah 'boikot' mampu memberi kesan positif terhadap situasi yang berlaku di Gaza dan Palestine ? Meh dengar cerite dan pengalaman aku sendiri. Sebelum nie, aku seorang yang sangat gemar makan McD. Suke sangat double cheese burger dye. Dan bila mane sahabat2 cakap tentang isu boikot, aku tertanye-tanye "Kalau orang laen tak boikot McD, knape aku perlu boikot ? Tak beri ape2 kesan pun". Jahatnyeeee aku cakap cmtu. Astagfirullah. Tapi sejak aku dapat kesedaran, aku memang dah tak makan Mcd.. Dan sekarang aku terfikir, kenape dulu aku beli McD dan support israel sedangkan mereka telah membunuh dan menyiksa bangsa seagame dgn aku di Gaza, Palestine dan sebagainye. Ok menyesal dan sejak dari tu lah, aku dah tknak makan McD walaupun sekarang dah terbayang-bayang set double cheese burger dye. Hermm.




“dan siapkanlah untuk menghadapi mereka kekuatan apa saja yang kamu sanggupi dan dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah dan musuhmu dan orang orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya: sedang Allah mengetahuinya, apa saja yang kamu nafkahkan pada jalan Allah niscaya akan dibalasi dengan cukup kepadamu dan kamu tidak akan dianiaya (dirugikan)” - Al Anfal ayat 60



Sebagai pengajaran, mungkin kite rase boikot tak akan beri ape2 kesan pun kan ? Tapi percayalah, setiap yang kite lakukan, ade penilaian nye disisi Allah. Setiap usaha kite ke arah 'boikot', mampu menyelamatkan nyawa dan nasib saudara2 seislam kite di Gaza dan Palestine. In shaa Allah. Dan bila mane kite rase " Knape aku perlu boikot sedangkan org laen tak boikot ?",, kite renung kembali kisah Nabi Ibrahim A.S. Ketike Nabi Ibrahim dibakar oleh kaum nye, ade seekor burung kecil melihat kejadian tersebut. Lalu, burung itu pun berulang-alik mencari air dan mengisi didalam paruhnye dengan harapan dia mampu memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim. Perbuatan burung tersebut diperhatikan oleh makhluk Allah yang laen. Lalu mereka pun bertanye kpd burung tersebut "Kenape kamu begitu bersusah-payah mmadamkan ape tersebut sedangkan kamu tahu air yang sikit tak akan mungkin bisa memadamkan nye ?" Lalu jawab burung tersebut "walaupun air yang aku carik belum tentu mampu memadamkan api tersebut, namun aku perlu menegakkan kebenaran melalui kemampuan diriku sendiri kerana Allah tak akan mmpersoalkan kpd aku sama ade aku berjaye mmadamkan api tersebut atau tidak tapi Allah melihat bagaimana usaha aku untuk menentang kezaliman." Allahurabbi..


Korang faham citer tersebut kan ? Jadi marilah sama2 kite betulkan mindset kite. Memang tidak dapat dinafikan, susah untuk kite fully boikot produk israel sbb hampir kesemua produk yang wujud di Malaysia hari ini ialah produk israel. Tapi slow2 kite cuba untuk boikot. Kite jadikan situasi yang berlaku sekarang nie sebagai satu cabaran untuk kite mencipta produk2 keluaran umat islam yang lebih hebat dan berkualiti pada masa yang akan datang. So tak perlulah nak bergantung kpd produk israel semat-mate. Sungguh Allah melihat bagaimana usaha kite untuk menegakkan kebenaran dan syiar islam. Jika kite tak mampu menderma utk Palestine dan Gaza, hentikanlah pembelian produk israel. Imam Assyahid Hassan Albanaa pernah berkate "Palestin bukanlah isu Timur Tengah, bukan jugak isu umat arab smate. Tapi ia adalah isu umat islam semue". Kalau penduduk Jepun pun mampu boikot dan protes produk israel, Kenape tidaknye kite ?? #KullunaGhazah


From the river to the sea, Palestine will be free.Ameen in shaa Allah

Tuesday, 22 July 2014

'Lidah' itu nikmat atau keramat ?


Assalamualaikum wbt.

Harinie aku nak kongsikan satu kisah benar.





Pada hari sabtu baru nie, aku dan family pergi solat terawih di Masjid Negeri Penang. Time aku berdiri nak angkat takbiratul ihram, tibe2 datang seorang makcik berdiri d sebelah aku. Kelihatannye makcik tu brumur 50tahun dan seperti seorg mualaf. Kemudian aku pun bergerak nak merapatkan saf. Dan makcik tersebut pun buat bahase isyarat pada aku. Aku macam "err". Ingatkan knape, rupenye makcik tersebut bisu. Aku hanye faham sikit jer laa isyarat makcik tu, dan bila mane aku buat reaksi yang kurang faham, makcik tersebut mnggunakan telapak tangan dan menulis mnggunakan jarinye. Alhamdulillah faham laa jgak ape yg dye cube tulis. Dan bila aku cube beri respond kpd mcik tu melalui kata2 (brcakap), makcik tu masih tak faham. Aku rase dye jgak tak mampu mndengar ape yg aku katekan. So aku pun buat laa isyarat jgak. Aku toleh sebelah kiri, sumenye dah mule solat. So slps jawab soalan mcik tu, aku terus cepat2 solat sebab nak berimam kan. Setiap selesai 2rakaat solat terawih, mcik tu brcakap dgn aku mnggunakan bahase isyarat. Aku hanye blh tolong setakat mane yang mampu jer laa.

Kenape aku nak kongsikan citer nie ?




Sebaaaab aku nak kite sume ambil ibrah drpd kisah makcik yang bisu ini. Kite cerminkan diri kite harinie, sungguh Allah masih beri nikmat prcakapan dan pendengaran yang baek kpd kite. Adakah kite bersyukur dgn nikmat tersebut ? Andai kate kite berade di posisi makcik tersebut, apekah yang akan kite lakukan ?

Sehingga saat ini Allah masih beri peluang untuk kite bercakap, tetapi kite salah gunekan nikmat tersebut. Bercakap bende yg sia2,mengumpat, mncarut dan sebagainye. Walhal Allah dah kurniakan pancaindera yang cukup sempurne kpd kite, dapat bertutur dgn mulut, tak perlu gunekan bahase isyarat bagai,, TAPI kite masih terus mnerus bercakap dan tweet bende2 yang tak sepatutnye di tuturkan oleh seorang 'mahasiwa/i Islam'..

Andai keuntungan djadikan refleksi bagi sorang muslim, sudah tentu makcik tersebut lebih mulia dan beruntung drpd kite yang sempurne ini. At least, dye dah terlepas dari dosa2 lidahnye. Tapi bagaimanakah kite ?

Ape yang aku nampak trend di twitter sekarang nie, ramai drpd kalangan muslimin terutamanye,  tweet bende2 yang pelik iaitu kate2 yang lucah seperti sial, babi, cb, dan sebagainye.. Kadang bila aku scroll timeline twitter malam2, aku terkejut melihat remaja yang makin jaaaaauh dengan cara hidup islam.. Sedih. Tambah2 bila kite pelajar sekolah agame, universiti islam, tapi peribadi kite tak melambangkan 'keislaman' yang sebenar. Hmm aku bukan nak judge orang, tapi bila mane bende tu salah, tetap lah salah. Tak kan laa aku nak cakap tkpe jer dorang mcarut-carut d twitter sedangkan sudah terang lagi bersuluh, Allah dah kata dlm Surah Al-Imran tak silap aku, "And speak good words towards people" yakni bercakaplah perkataan2 yang baik ssame manusie.





Jadi,marilah sama2 kite muhasabah diri. Aku bukan nak menunding jari kpd ssape, tetapi sebagai peringatan buat diri aku jgak. Dan sejujurnye aku sendiri sukakan orang yang mnjage percakapan dye, sebab aku cepat tersentuh kalau ade orang bercakap perkataan yang kasar dgn aku. Teringat, aku pernah dengar satu kisah dmane Rasullullah sendiri selalu ingatkan kpd Muadz Bin Jabal tentang dosa lidah. Kite sendiri pun tahu, lidah itu saaaangat berbisa. Once we say something, it can only be forgiven BUT not forgotten. Kaaaan ? Dengan lidah laa, kite mengumpat orang, kite bercakap bende yang buatkan orang laen sakit hati dgn percakapan kite. Tak blh laa cmtu kan. Rasullullah sendiri pernah brkate kpd Muadz Bin Jabal "Aku melihat ramai orang yang dmasukkan ke dlm neraka. Kecuali mereke yang menjaga lidahnye". Allahurabbi. Jadi ayuh kite betulkan cara percakapan kite agar Allah redha. Bercakaplah perkataan yang baek2 sahaje.

Ok setakat tu jer dulu... Wallahua'lam


Wednesday, 16 July 2014

Muslims Are Brotherhood

Assalamualaikum. Salam 18 Ramadhan !

Harinie aku nak bwak kan satu ayat Quran drpd Surah Al-Hujurat, ayat 10. Ayat ke-10 nie pernah dihuraikan oleh PU Rahmat dlm satu slot Mimbar Pencetus Ummah. 







 Ape yang kite faham tentang ayat tersebut ??

Orang yang beriman itu ialah saudare. Atau dalam kate laen, Mu'min are brotherhood.

Aku nak kaitkan ayat Al-Quran nie dengan situasi terkini yang berlaku di negare-negare Islam seperti Palestine, Gaza, Yaman, Egypt dan sebagainye. Bila kite cakap "mu'min itu ialah saudare" , maka kite jugak harus rase kesakitan umat Islam dsane. Setiap hari mereke berperang, berjihad untuk menegakkan agame Allah, untuk memelihara Masjid Al-Aqsa. Kalau lah kite yg berade di negare yang masih aman nie, tidak sedar akan kesakitan saudara Islam kite dsane, hati2, takut mu'min kite tak berkualiti.




Kite tak ade kekuatan seperti saudare Islam disane, yang mane mereke sanggup korbankan nyawe mereke demi menegakkan agama Islam ini. Kalau kite tanye kpd penduduk Malaysia harinie, sanggupkah kite pergi berjihad di Palestine dan Gaza ? Tepuk dada tanye iman. Mungkin ade yang jawab tak sanggup. So ape lagi yang blh kite buat utk bantu saudare seislam kite ? 


Ingat, satu kekuatan yang Allah kurniakan buat umat Muhammad SAW nie ialah kekuatan DOA. Doa senjata umat Islam. Jadi, ayuh sama2 kite berdoa agar Allah kurniakan kemenangan buat umat Islam dsane. Walau mereke tkde peralatan perang yang canggih, tapi mereke punye Allah yang setia dsisi, mereka ade semangat jihad yang tak pernah luntur. Allahuakbar.

Mereka dsane pun tak mintak kite datang berhijrah kesane, tetapi mereke hanye mengharapkan doa kite. Ayuh kite hayati konsep Mu'min yang sebenar. Moga Allah redha. Moga kemenangan berpihak kpd umat Islam. In sha Allah.






Wednesday, 9 July 2014

Jawatan vs Amanah


Assalamualaikum wbt.

Baru2 nie ade terlintas nak update blog. Pstu bila masuk bulan ramadhan, ade minggu LSP bagai, tak sempat plak nak update.

In sha Allah dlm entry kali ini, ade beberape bende menarik yang aku nak kongsi.. **Eh menarik ke ? 
Hmm ntah laa..

Tapi sebelum aku cerite beberape perkare tersebut, ade bende yang aku nak kongsikan tentang dilema yg aku hadapi baru2 ini.

Baru2 nie, ade seorang sahabat pelawa aku untuk jadi ketua exco kebajikan dlm SekreFaST. Dipendekkan cerite, aku tolak jawatan tersebut sebab aku rasekan diri ini tidak layak nak bekerjasama dgn rakan2 SekreFaST yang aku rase hebat2 belaka. Sungguh, kalau nak dibandingkan dorang dengan aku, aku ini hanye lah seperti semut yang kecil dlm team tersebut. Hermmm. Aku dberi masa selame beberape hari untuk fikir whether nak terime bende tu or tidak. Aku jenis keras kepala sikit. Kalau aku kata 'A', maka 'A' lah jawapan aku. Maka aku pun menolak pelawaan tersebut.

Memang tidak dinafikan, jawapan 'TIDAK' yang aku beri itu sebenarnye bukanlah datang dari hati aku sendiri. Hati aku kata laen tapi mulut aku still nak cakap 'tidak' jugak. Ekceli ade beberape alasan kenape aku tolak jawatan tersebut. First, sebab terlalu banyak lelaki dlm team tersebut. Aku dah laa takut kat lelaki. Kalau present dlm kelas pun, 6 orang lelaki jer, lutut aku dah terketar-ketar, inikan plak 12 orang lelaki.. Ah tidaaaak ! Second, sebab ade seorang sahabat lelaki dlm team tersebut. Aku rapat laa jugak dgn dye. So aku mcm segan dan tak tahu cmne nak berhadapan dgn dye. Third, aku takut andainye aku tak dapat laksanakan amanah tersebut dgn sebaik mungkin. Aku teringat pesanan dell buat aku, "Kalau kite pegang sesuatu jawatan, sebelah kaki kite dh ade kat nerake". Betuuuuul ! Bukanlah jawatan yang aku kejar, tapi kemampuan diri yang penting kan ?

Tapi jauh di sudut hati aku, aku rase bersalah sangat sangat sangaaaaat dengan team SekreFaST especially seorang sahabat aku tu, sebab dye buat mcm2 sbb nak pujuk aku, bagi tazkirah kat aku, membebel-bebel kat aku, bergaduh kjap dgn dye n mcm2 lah. Panjang2 dye explain kat aku, tapi jawapan aku still 'tidak'. Aku pun berbelah bahagi sebenarnye, tu laa.. Sedih jgak sebenanrnye. Dan antare kata2 dye yang aku terkesan sampai sekarang ialah :

"Muslimat yang nak berdakwah kene lembik mcm nie ke ??? Takut nak berhadapan dgn orang. Takut nak suarakan pendapat."

" Safiyyah, awak tknak tolong agame Allah ke ?. Bukankah ini peluang untuk awak tarbiyyah orang dan tarbiyyah diri awk jgak. Awak tknak ditarbiyyah ke ?"

"Kenapa perlu bergantung dengan org laen sedangkan sebaik-baik tempat pergantungan ialah ALLAH ?"

"Percayalah kalau niat awk betul. Allah pasti tolong."


-Anonymous

Mendengar kata2 dye, aku rase mcm nak menangis. Ade betulnye jgak ape yg dye cakap kn ? Kenape aku perlu takut dgn manusie kn.. Kenape aku terlalu lembik ?? Aku cakap aku nak berdakwah, nak sebarkan agama Allah, nak tolong ummah TAPI bende yang kecil cmnie pun aku takut. Jawatan yg seciput tu pun aku tak berani nak pegang. Come on laa safiyyah,, mcm mane nak berjihad di Palestine, Gaza dan sebagainye ???? *geleng kepala*

Tapi seriesly, aku takut sangat dengan budak lelaki. Tak tahu kenape. Aku tak blh masuk dgn sep2 adam. Hmm.

Pada hari yang sama jgak, sahabat aku nie mntak team SekreFast yg laen, msg aku.  Dan rakan SekreFaST yang seterusnye(perempuan) msg aku cakap "Tak sudi ke nak join SekreFaST ?". Aku rase mcm blurpppp. Bukan tak sudi....,,,,,, andainye dorang tahu alasan aku.. Hmmmm. Aku rase bersalah teramat. Pstu setiausaha sekrefast tu plak msg cakap "kite tahu safiyah boleh berade d posisi tu,,,......" dan mcm2 lagi dye cakap. Pstu yang aku terkedu seketike bila dye ckp "Kenape takut plak ? Safiyah ingat tak, time safiyah sakit waktu kem SekreFaST tu, kite sume tolong safiyyah ?"

Betul jgak ape yg dye cakap. Sebab time kem SekreFaST hritu, aku suke sbb walaupun ktorg baru jer sertai kem bersam-sama tapi ukhwah antare sahabat2 muslimat SekreFaST terase amat kuat. Time aku sakit, sume orang tolong aku. Memang aku tak akan lupe jasa dorang sume.

Tapi percayalah aku tak mampu nak bwak amanah tersebut. Aku takut kalau kebajikan pelajar2 FST tak terjage. Tapi aku sentiase support perjuangan dorang. Harapnye "islam" sentiase menjadi teras dlm pelaksanaan semue aktiviti anjuran SekreFaST. In sha Allah, aku akan sentiase tolong team tersebut. Dan aku percaye sume rakan2 dalam tu hebat2 belako dan mampu mmbentuk satu organisasi yang berkaliber. Ameen






Saturday, 28 June 2014

Tentatif Ramadhan Kareem

Assalamualaikum..

Menjelang azan maghrib kjap lagi, maka bulan sya'ban berlalu pergi, Ramadhan akan bertandang kembali. Alhamdulillah kite masih dberi peluang untuk merasai nikmat Ramadhan pada tahun ini. Harapnye ramadhan kali ini lebih baek drpd sebelum2 ini. Ameen.



 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
 “Hai orang2 yang beriman, diwajibkan bagimu berpuasa, sebagaimana telah diwajibkan pada orang2 sebelum kamu. Mudah2an kamu bertakwa” (Al -Baqarah:183)



Bila bercakap soal Ramadhan,, sudah terang lagi bersuluh, bulan ini ialah peluang untuk kite dapatkan sebanyak mungkin pahala dengan mengerjakan amal2 soleh. Jadi kite kene lah korbankan sedikit mase tidur kite, mase berfoya-foya kite, mase yg selama ini kite gunakan untuk tengok movie korea dan sebagainye tu, kite gunekan dengan melakukan aktiviti2 yang berfaedah seperti tadarrus Al-Quran dan lain2 lagi.







Kalau boleh, kite buat lah satu tentatif khas untuk bulan ramadhan ini agar kite tak lalai dan jauh dari perkare yg sia2. Bila sebut "Ramadhan" jer, kite tahu ade macam2 ibadat yang Allah kurniakan khas untuk bulan yang penuh barakah ini. Hmm now lets imagine. Ade tak solat terawih pada bulan selain drpd bulan ramadhan ? Tkde kan ? Ade tak puase wajib yg Allah tetapkan selain drpd bulan ramadhan ? Tkde jgak kn ? Jadi,, hanye bulan ini sahaje satu2nye peluang untuk kite sama2 rebut pahala dan bina sahsiah diri. Kite gunakan masa yang terluang, contohnye dengan membaca ayat suci A-Quran. Bila kite mampu istiqamah, in sha Allah mungkin kite mampu menghabiskan 30 juzu' Al-Quran hanye dalam tempoh sebulan.




“Barang siapa mendirikan puasa Ramadan dengan penuh keimanan dan kebaikan, maka akan diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu”
- Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim




Dan yang paling penting, kite kene ingat, bulan ramadhan ini bukan sahaje bulan untuk kite puase drpd makan dan minum sahaje, malah kite kene ber'puase' dalam segenap dimensi. Contohnye, kite jaga bicara dan tutur kata kite, kawal diri drpd sifat marah, jaga hati, mata, iman dan nafsu kite. Sebab ape ? Memang lah bulan ramadhan nie, Allah janjikan syaitan dbelenggu tapi nafsu kite masih wujud. So pandai2 laa kite mnajaganye..

  

Taqaballahu minna wa minkum.. Ameen allahuma ameen